Mentálhigiénés és Személyközpontú tanácsadás

Mindannyian szeretnénk magunkat gondtalannak és boldognak érezni. A Vizafogó Mentálhigiénés és Egészségvédelmi Tanácsadó Budapesten illetve Dunakeszin mentálhigiénés és személyközpontú tanácsadás nyújtásával segít a hozzá fordulóknak az egészséges testi és lelki élet kialakításában és megtartásában.

 

Egészségesnek lenni élethosszig tartó feladatunk

A személyközpontú szemlélet egy pszichológiai irányzat, amely Carl Rogers amerikai pszichológus és pszichoterapeuta nevéhez fűződik. Alap feltevése, hogy minden egyes emberben önmaga megértésének és a pozitív irányú változásnak hatalmas tartalékai rejlenek. A segítő kapcsolat feladata, hogy egy személyes kapcsolat által ezeknek a tartalékoknak a mozgósítását segítse.

Carl Rogers mentálhigiénés és személyközpontú tanácsadás

A mentálhigiénés tanácsadás során arra törekszem, hogy az egyén saját problémájának megoldására képessé váljon, erőforrásait, lehetőségeit jobban ki tudja használni. A segítő beszélgetések alkalmával segítem kliensemet a személyiségében eleve meglévő fejlődési képességek feltárásában, felerősítésében, illetve az erősségei kibontakoztatásában és az ezekkel szemben álló akadályok elhárításában. Célom az emberi értékek megtalálása, a belső erőforrások feltárása.

Segítség mentálhigiénés és személyközpontú tanácsadás

Gyakran észrevétlenül is olyan élethelyzetbe kerülünk, amely meghaladja azon képességünket, hogy egyedül küzdjük le a belső feszültséget, rossz közérzetet. Gyakori, hogy tagadással elfojthatjuk magunkban az érzést, de a tagadás nem a probléma megszűnését jelenti és nem segítünk hosszú távon így magunknak. Viszont, ha nem foglalkozunk vele, ha nem szüntetjük meg a bántó gondolatot, ha továbbra is marad a rossz közérzetünk vagy a fennálló konfliktus helyzet, az a későbbiekben ellenünk fordul, szervezetünk valamilyen pszichés, vagy testi betegséggel válaszol rá. Hogy ezt megelőzzük, ne várjunk a segítség kérésével!

 

Miért fontos a lelki egészség – mentálhigiéné és védelme?

„A mentálhigiéné a lelki egészség megőrzésének tudománya”(Enciklopedia Britannica). Feladata a primer prevenció, azaz az elsődleges megelőzés, mely a kóros folyamatok elindulásának megakadályozására vagy megszüntetésére irányul.

A lelki higiénia egy önismereti képesség egy olyan életforma kialakítására, amelyben jól érezzük magunkat, szükségleteink kielégítése nem ütközik leküzdhetetlen akadályba, eredményesek lehetünk a munkában és magánéletünkben. Ismerjük erős oldalainkat és gyengéinket egyaránt, tisztában vagyunk teherbírásunkkal, ennek megfelelően hozzuk meg a döntéseinket. A mentális egészség számos készséget és képességet foglal magában, ezek közül a legfontosabbak: a pszichés, az érzelmi, intellektuális és szellemi képességek, a társas és közösségi kapcsolatok kialakítása és fenntartása ,az élettel együtt járó stresszel való megküzdésünk képessége. A mai felgyorsult világunkban egyre többen érzik úgy, hogy bele kerültek egy mókuskerékbe. Állandóan elfoglaltak, pihenésre nincs idejük, munkájuk halaszthatatlan és folyton rohanásban van. Emiatt állandóan feszültségben és nyomásban élnek, aminek következtében kialakul a krónikus stressz állapot és a túlhajszoltság végül testi- lelki problémákhoz vezet.

 

Hogyan valósítható meg a lelki egészség – mentálhigiéné ebben a stresszes világban?

A stressz bárki életében megjelenhet nemtől, kortól függetlenül, aki állandó stresszben éli minden napjait.

A prevencióra már fiatal korban oda kell figyelni és kialakítani egy olyan életmódot és életritmust, hogy megelőzzük és elkerüljük a stressz által okozott kellemetlen testi-lelki tünetegyütteseket. A lelki terheltség jeleként elsőként érzelmi labilitás, ingerlékenység türelmetlenség esetenként agresszív magatartás is jelentkezhet. Az alvás megromlik és zavart lesz, az esti elalvás megnehezül és egyre gyakoribb az éjszakai felébredés. A stressznek súlyosabb tünetei is vannak, magas vérnyomás, pszichés betegségek, szív és érrendszeri problémák.

Ha a kezdeti tüneteket észleli magán kérem ne várjon a segítség kéréssel, kérjen időpontot mentalhigiénés tanácsadásra, hogy megelőzzük a stressz súlyosabb tüneteit, ami már orvosi gyógykezelést igényel.

Kérem keressen fel bizalommal a lelki egészsége védelmében, ha úgy érzi:

– stresszel terheltek a minden napjai
– gyakran feszült és ingerült
– gyakoriak a hangulatingadozásai
– türelmetlen
– döntésképtelen bizonyos helyzetekben
– önértékelési problémái vannak
– szeretné fejleszteni önismeretét és személyiségét.

Amennyiben a probléma a mentálhigiénés vagy személyközpontú tanácsadás keretein belül nem rendezhető segítünk a megfelelő szakemberhez való irányításban.

Bízzon abban, hogy a helyzetére van megoldás. Adjon esélyt magának!